ZALECENIA DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PODWYZSZONYM STĘŻENIEM TRIGLICERYDÓW

zł30.00

ZALECENIA DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PODWYZSZONYM STĘŻENIEM TRIGLICERYDÓW

lt:brgt:Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i złegoŁ cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie dobregoŁ cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.lt:brgt:lt:brgt:Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.lt:brgt:lt:brgt:Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:lt:brgt:ó z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,lt:brgt:ó z zaburzeniami metabolicznymi,lt:brgt:ó z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,lt:brgt:ó z niedoczynnością tarczycy,lt:brgt:ó z chorobą nerek,lt:brgt:ó przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.

9788364045660

Data sheet

Język
PL
Ilość stron
96
Data premiery
2020-10-28
Rodzaj okładki
MIĘKKA
Termin realizacji
72
chat Comments (0)
No customer reviews for the moment.
Loading...