WARZYWA ZJEDZ, MIĘSO ZOSTAW
WARZYWA ZJEDZ, MIĘSO ZOSTAW
Z tej książki dowiesz się:Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość`Kto przywiózł tofu z Azji`Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata`Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian`Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane`Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było` Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną` I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu`Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś ` nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm ` od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.KSIąŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 320
- Data premiery
- 2022-09-28
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: