40 PRZEPISÓW KRÓLOWEJ FASOLI
40 PRZEPISÓW KRÓLOWEJ FASOLI
Pierwsza z serii `Polskie smaki Mikołaja Reya` ` niezwykła książka kucharska.Mikołaj Rey ` francuski kucharz polskiego `pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu `MasterC`hef` ` oraz Janina Molek ` `Królowa Fasoli` z doliny Dunajca ` przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.`Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: `Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!`A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.`Mikołaj Rey`Z dzieciństwa pamiętam, że chociaż w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, że z fasoli.Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego Pięknego Jasia.`Janina Molek
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 104
- Data premiery
- 2016-05-04
- Rodzaj okładki
- TWARDA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: