BURSZTYN I ŻYTO BAŁTYCKA PODRÓŻ KULINARNA
BURSZTYN I ŻYTO BAŁTYCKA PODRÓŻ KULINARNA
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy ` Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturowąGŁÓWNE ZALETY` Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych` Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych` Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży ` tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)O KSIąŻCE`Bursztyn i żyto` przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy ` osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami ` są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.Kategoria: kuchnia narodowa i regionalnaO AUTORCEDebiutancka książka kucharska Zuzy Zak `Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie` została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper `uchwyciła ona ducha narodu`. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.`Co za radość` wspaniała kuchnia bałtycka` Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej`.OLIA HERCULES`Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa ` złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku`.`Biały całun`, Antanas ękema
16 innych pozycji w tej samej kategorii: