OKUPACJA OD KUCHNI
OKUPACJA OD KUCHNI
lt:pgt:Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.lt:/pgt:lt:pgt:Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? lt:brgt:Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?nbsp:lt:brgt:Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?lt:brgt:Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?lt:brgt:W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?lt:/pgt:lt:pgt:Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkimnbsp:lt:brgt:z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.nbsp:lt:brgt:Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.lt:brgt:lt:brgt:Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.lt:/pgt:
Opis
- Język
- PL
- Ilość stron
- 320
- Data premiery
- 2024-10-04
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 12
16 innych pozycji w tej samej kategorii: