OBIAD W RZYMIE. HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
OBIAD W RZYMIE. HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
lt:pgt: OBIAD W RZYMIElt:/pgt: lt:pgt: HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKUlt:/pgt: lt:pgt: lt:stronggt:lt:emgt:Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.lt:/emgt:lt:/stronggt:lt:/pgt: lt:pgt: Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.lt:/pgt: lt:pgt: Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.lt:/pgt: lt:pgt: Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.lt:/pgt: lt:pgt: Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.lt:/pgt: lt:pgt: Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:lt:/pgt: lt:pgt: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?lt:/pgt: lt:pgt: ........................................................................................................................................................lt:/pgt: lt:pgt: lt:emgt:Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.lt:/emgt:lt:/pgt: lt:pgt: Nigella Lawsonlt:/pgt: lt:pgt: lt:emgt:Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.lt:/emgt:lt:/pgt: lt:pgt: Alice Waterslt:/pgt: lt:pgt: lt:stronggt:Andreas Viestadlt:/stronggt: jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu lt:emgt:New Scandinavian Cookinglt:/emgt:, publicystą The Washington PostŁ oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.lt:/pgt:
Opis
- Język
- PL
- Ilość stron
- 272
- Data premiery
- 2021-07-14
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 innych pozycji w tej samej kategorii: