GRECJA PO MOJEMU
GRECJA PO MOJEMU
Witajcie w Helladzie! 15 tys. km wybrzeża 18 obiektów na liście UNESCO 120 mln drzew oliwnych 1290 winiarni 6 tys. wysp i wysepek 250 słonecznych dni w roku Grecja po mojemu to relaks na złotym wybrzeżu Chalkidiki z setkami kilometrów piaszczystych plaż, to modlitwa i medytacja w `zawieszonych w powietrzu` Meteorach, to wizyta w krainie kontrastów, gdzie zaledwie kilka mil morskich dzieli ekskluzywną wyspę Mykonos od antycznej Delos. To w końcu smak macedońskiego koziego sera, oliwek z Mesenii i aromatycznego ouzo prosto z Lesbos. Jeśli chcę kogoś zarazić miłością do Grecji, to przywożę go do Starego Pantelejmonu na obiad lub kolację. Znam każdą tawernę, jednak własny żołądek powierzam Kathodon. W tawernie od wielu lat podają pyszny saganaki (twardy żółty ser smażony na patelni) i chrupiące jagnięce żeberka. Grillowane boczniaki lub gotowane bakłażany w pomidorach to dobry wybór na przystawkę. Dopełnieniem uczty jest czerwone wytrawne wino, kryjące w sobie nutę róży. Marcin Pietrzyk Marcin Pietrzyk mieszka w Grecji od ponad 25 lat, jest absolwentem Szkoły Przewodników w Salonikach, której dyplom pozwala oprowadzać po całym kraju. Zaraża pasją do swojej drugiej ojczyzny w mediach oraz na blogu Moja Hellada. Jako członek projektu `Przewodnicy bez granic` aktywnie promuje zawód przewodnika turystycznego.
Opis
- Język
- PL
- Ilość stron
- 320
- Data premiery
- 2022-06-27
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 innych pozycji w tej samej kategorii: