SMAK ZŁA
SMAK ZŁA
Szparagi z sosem holenderskim, rosół warzywny z knedlami z kaszy manny, pieczona czerwona papryka, czekoladowe eklerki ` każde danie, które trafiało na stół Adolfa Hitlera, musiało stanowić ucztę dla oka i dla podniebienia. Jednak, co ważniejsze, musiało być dokładnie sprawdzone.Obsesyjna obawa przed zjedzeniem trucizny kazała dyktatorowi Trzeciej Rzeszy zwerbować czternaście testerek, których zadaniem było próbowanie każdego posiłku, zanim zostanie mu podany. `Smak zła` to fabularyzowana opowieść o życiu jednej z nich. Gretchen von Bismarck, piękna młoda Niemka z arystokratycznej rodziny, obdarzona niezwykłym zmysłem smaku i węchu, marzy o zostaniu szefem kuchni. Zostaje zwerbowana do wewnętrznego kręgu Hitlera i staje się jedną z degustatorek serwowanych mu potraw. Dowiadujemy się, jak wyglądało ich życie i praca, której nieustannie towarzyszyła obawa, że kolejny kęs będzie ostatnim`
16 innych pozycji w tej samej kategorii: