KUCHNIA KRÓLÓW

zł49.99

lt:brgt:Co to znaczy jadać w królewskim styluŁ? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Oto książka, która rzuca nowe światło na historię przez kuchenne okno.lt:brgt:lt:brgt:Potężny władca, który sam o sobie mawiał, że dla ludzi Wschodu jest PrawodawcąŁ, dla ludzi Zachodu WspaniałymŁ, a w pałacowych kuchniach zatrudniał pół tysiąca osób, na rozmowie rekrutacyjnejŁ wymagał od kandydata na kucharza tylko jednego prezentacji swojej metody gotowania ryżu. Młodziutka, śliczna cesarzowa katowała się drakońskimi dietami i głodówkami, pijąc ohydny sok mięsny z przyprawami, by zachować zgrabną sylwetkę.lt:brgt:Przywódca jednego z największych światowych mocarstw siadał kilka razy w tygodniu do ohydnych tostów z podrobami i nudnych jaj w pomidorach, a gosposia z piekła rodem reglamentowała mu kawę.lt:brgt:lt:brgt:Władczyni imperium rozciągającego się od Indii aż po Amerykę wolała wstawać zza stołu wcześniej, przerażona tym, że mogłaby skończyć jak ojciec otyła i schorowana.lt:brgt: Polski król, który naród z kuflów, szklenic, beczek złupił, wzbudził powszechne oburzenie, bo nie dość że preferował lekką, niezbyt pieprzną i szafrannąŁ kuchnię, to jeszcze o zgrozo! odmawiał kielicha.lt:brgt:Niestroniący od zmysłowych rozkoszy papież miał sześciu kucharzy do dyspozycji, i choć wiernym pozwalał folgować grzechowi obżarstwa, zdejmując z indeksu kolejne produkty, sam zadowalał się nawet zwykłą smażoną rybą.lt:brgt:Obdarzony niezwykłym geniuszem autor najsłynniejszego przedstawienia Ostatniej Wieczerzy na półmiskach przed Chrystusem i Apostołami uwiecznił wykwintne danie godne książęcego stołu choć niejeden książę spożywanie go przypłacił zdrowiem lub życiem.lt:brgt: Wyobraź sobie pszenną bułkę i zwykłe piwo jako posiłek na królewskim stole i to wcale nie w poście. Spróbuj policzyć, ile dań serwowano na co dzień sułtańskim nałożnicom, papieskim metresom, żonom i córkom renesansowych książąt. Zastanów się, jak wiele wyrzeczeń musiały ponieść władczynie, które mając do dyspozycji sztab kucharzy i podstawiane im pod nos pyszności pragnęły zachować zgrabną sylwetkę i dobre zdrowie. Poznaj jedyny nektar, którego picie nie odbija się na kobiecej urodzieŁ i dowiedz się, dlaczego Włosi lubili słodzić, a Polacy doprawiać pieprzem.lt:brgt: Czy będziesz na tyle odważny, żeby wziąć udział w uczcie godnej cesarza, na której podadzą ci wieprzowe sutki, ryje i jądra? Czy twój żołądek (i głowa) przetrwają w starciu z sarmacką gościnnością? A może spróbujesz znaleźć coś dla siebie w barwnej kuchni Orientu lub renesansu, w kryzysowym menuŁ amerykańskiego prezydenta lub w bogatej ofercie deserów rodem z Wersalu i zaskoczysz bliskich osobiście przyrządzonym daniem przy okazji najbliższego spotkania?Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca i ze smakiem!lt:brgt:

WYDAWNICTWO ASTRA
9788365280879
5 Items

Data sheet

Język
PL
Ilość stron
496
Data premiery
2020-06-05
Rodzaj okładki
TWARDA
Termin realizacji
72
chat Comments (0)
No customer reviews for the moment.
Loading...