UWAŻNOŚĆ W JEDZENIU
UWAŻNOŚĆ W JEDZENIU
lt:pgt:Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniemlt:/pgt:lt:pgt:Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem.lt:/pgt:lt:pgt:Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.lt:/pgt:lt:pgt:Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.lt:/pgt:lt:pgt:Jan Chozen Bays nauczy cię:lt:brgt: rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmult:brgt: rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagąlt:brgt: budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniemlt:brgt: łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowychlt:brgt: nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznychlt:brgt: stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środkalt:brgt: otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picialt:/pgt:lt:pgt:Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.lt:/pgt:lt:pgt:W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?Łlt:/pgt:lt:pgt: Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniult:/pgt:
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 238
- Data premiery
- 2023-06-05
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: