ŻYWIENIE W PRAKTYCE KLINICZNEJ MONOGRAFIA
ŻYWIENIE W PRAKTYCE KLINICZNEJ MONOGRAFIA
Monografia jest poświęcona w całości zagadnieniom z dziedziny żywienia klinicznego.Zakres merytoryczny niniejszej monografii obejmuje zagadnienia dotyczące leczenia dietetycznego chorób przewlekłych będących największą bolączką XXI w. W syntetyczny i przejrzysty sposób przedstawiono postępowanie dietetyczne w otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz w chorobie Hashimoto.Przeanalizowano dylematy dotyczące stosowania diety bezglutenowej oraz diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego. Nie zabrakło również rekomendacji z zakresu postępowania w sytuacji wystąpienia alergii i nietolerancji pokarmowych, a także kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej.Przygotowany zbiór artykułów jest skierowany przede wszystkim do internistów, lekarzy rodzinnych i POZ, a także dietetyków oraz wszystkich innych specjalistów zainteresowanych przedstawioną tematyką.Spis Treści:` Leczenie dietetyczne otyłości ` dr inż. Agata Gaździńska` Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia ` mgr Adrian Kwaśny, dr n. o zdr. Michał Czapla ` Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2 ` dr n. med. Izabela Grabowska ` Dieta w chorobie Hashimoto ` dr n. o zdr. Anna Rudnicka ` Alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych ` Joanna Jurek, PhD, BSc` Charakterystyka i zastosowanie diety bezglutenowej ` dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak ` Dieta low FODMAP w zespole jelita drażliwego i zespole przerostu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego ` dr n. med. Martyna Marciniak ` Dieta wegetariańska ` co każdy lekarz wiedzieć powinien ` mgr Iwona Kibil
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 60
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: