DIETA PO UDARZE MÓZGU
DIETA PO UDARZE MÓZGU
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej grupy. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, a także wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące postępowania u chorych po udarze mózgu.Natomiast wśród czynników sprzyjających zapobieganiu udarowi mózgu znalazły się regularna aktywność fizyczna i racjonalne żywienie. Pocieszające jest zatem to, że na większość czynników ryzyka udaru mózgu możemy wpływać odpowiednim postępowaniem: stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną, a także w razie potrzeby leczeniem farmakologicznym.Dlatego u osób po udarze mózgu tak ważna jest odpowiednia dieta ` ponieważ wpływa ona na większość tych czynników ryzyka.Autorka poradnika, Aleksandra Cichocka, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły i jednocześnie bardzo czytelny sposób przedstawia aktualne zasady, którymi należy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem.Dodatkowym atutem książki jest kilka propozycji jadłospisów. Poradnik będzie bardzo przydatnym narzędziem dla chorych i ich opiekunów, poszerzy także wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 26
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: