CHEMIA ŻYWNOŚCI TOM 1
CHEMIA ŻYWNOŚCI TOM 1
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.W tomie 1 opisano:- zakres i rolę chemii żywności:- budowę surowców i produktów żywnościowych:- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych:- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych:- interakcje składników żywności:- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 458
- Data premiery
- 2017-10-16
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: