
DIETA ŚW. HILDEGARDY ŹRÓDŁEM ZDROWIA I MŁODOŚCI
DIETA ŚW. HILDEGARDY ŹRÓDŁEM ZDROWIA I MŁODOŚCI
lt:pgt:Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części Odżywianie w rytmie pór rokuŁ prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z dzikich ziółŁ, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę.lt:/pgt: lt:pgt:Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku.lt:/pgt: lt:pgt:lt:/pgt: lt:pgt:lt:stronggt:Święta Hildegarda z Bingenlt:/stronggt: (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.lt:/pgt:
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 96
- Data premiery
- 2024-05-08
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: