KUCHNIA NARODOWA
KUCHNIA NARODOWA
Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania` Co decyduje o tym, że danie staje się `narodowe`` Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: `jesteśmy tym, co jemy`. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród. `Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa` Jestem nią zachwycona!` Nigella Lawson `Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury`. Diana Henry `Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe`. `New York Times` `Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością`. Fuschia Dunlop `Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie`. Dan Saladino `Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością`. `Spectator` `Tak odkrywcze ` a przy tym tak wielka przyjemność z czytania` Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje`. Bee Wilson, `Financial Times` `Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego`. Olia Hercules `Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur`` `Boston Globe` Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: `Travel+Leisure`, `Food Wine`, `The New Yorker`, `Saveur`. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, `The Guardian` i The Food Programme BBC.
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 320
- Rodzaj okładki
- MIĘKKA
- Termin realizacji
- 72
16 other products in the same category: