W KUCHNI JAK NA WOJNIE

zł64.90

W KUCHNI JAK NA WOJNIE

Kto gotował obiady czwartkowe`Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim`Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska`Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo ` kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela ` autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów ` twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice`a Edmonda Saillanda Curnonsky`ego ` współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

9788377059272

Data sheet

Język
PL
Ilość stron
264
Data premiery
2015-10-22
Rodzaj okładki
TWARDA
Termin realizacji
72
chat Comments (0)
No customer reviews for the moment.
Loading...