WARSZAWA DA SIĘ ZJEŚĆ
WARSZAWA DA SIĘ ZJEŚĆ
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką `Zygmuntówkę`. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej `plujki` po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też` stworzyć `małą Warszawę` u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik 83, po mieczu ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski `słoik`. Dziennikarz, autor cyklu książeczek kulinarnych `Kuchnia wyjątkowych smaków`, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.euMa dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną.
Data sheet
- Język
- PL
- Ilość stron
- 220
- Data premiery
- 2021-10-27
- Rodzaj okładki
- TWARDA
- Termin realizacji
- 24
16 other products in the same category: