TERAPIA POŻYWIENIEM. DIETETYKA WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ WYD. 2023
Joerg Kastner
![](public/covers/9788375798913.jpg)
Oprawa:
TWARDA
Liczba stron:
376
Wydawca:
WYDAWNICTWO GALAKTYKA AKADEMIA UMIEJĘTNOŚCI
Data premiery:
2023-10-04
ISBN:
9788375798913
Opis produktu
<:p>:Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane. nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp: nbsp:<:br>:Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!<:br>:dr nauk med. Wiesława Stopińska<:br>:pediatra i specjalista medycyny ogólnej,<:br>:autorka książki Medycyna między Wschodem a Zachodem<:/p>:<:p>:<:br>:Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.nbsp:<:br>:Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.<:/p>:<:p>:Książka zawiera:nbsp:<:br>:ó opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,nbsp:<:br>:ó praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów,nbsp:<:br>:ó przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,nbsp:<:br>:ó poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego,nbsp:<:br>:ó porady dotyczące terapii akupunkturąnbsp:<:/p>:<:p>:Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.<:/p>:<:p>:nbsp:<:/p>:Data Publikacji: 2023-10-04
Dodaj recenzję
Zaloguj sie, aby móc dodać swoją recenzję.
Kategorie
Tytułów w bazie:
94 258
Ostatnia aktualizacja:
04-06-2024