Wpisz informacje, które znasz

zamknij

WARSZAWA DA SIĘ ZJEŚĆ

Paweł Płaczek

Oprawa:
TWARDA

Liczba stron:
220

Wydawca:
AGENCJA WYDAWNICZO-REKLAMOWA SKARPA WARSZAWSKA

Data premiery:
2021-10-27

ISBN:
9788366939707

65,00 PLN
Wysyłamy w 24 godziny

Opis produktu

Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką `Zygmuntówkę`. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej `plujki` po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też` stworzyć `małą Warszawę` u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik '83, po mieczu ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski `słoik". Dziennikarz, autor cyklu książeczek kulinarnych `Kuchnia wyjątkowych smaków", które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.euMa dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną.

Data Publikacji: 2021-10-27
Wymiary: 16.5x24.2cm

Dodaj recenzję

Zaloguj sie, aby móc dodać swoją recenzję.

Kontakt

mail: prus@prus24.pl

telefon: (22) 826-18-35

Copyright © 2001-2024 Główna Księgarnia Naukowa im. B. Prusa. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Home   /   Informacje   /   Kontakt
Projekt i realizacja:
MDA.pl