WARSZAWA DA SIĘ ZJEŚĆ
Paweł Płaczek
![](public/covers/9788366939707.jpg)
Oprawa:
TWARDA
Liczba stron:
220
Wydawca:
AGENCJA WYDAWNICZO-REKLAMOWA SKARPA WARSZAWSKA
Data premiery:
2021-10-27
ISBN:
9788366939707
Opis produktu
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką `Zygmuntówkę`. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej `plujki` po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też` stworzyć `małą Warszawę` u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik '83, po mieczu ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski `słoik". Dziennikarz, autor cyklu książeczek kulinarnych `Kuchnia wyjątkowych smaków", które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.euMa dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną.Data Publikacji: 2021-10-27
Wymiary: 16.5x24.2cm
Dodaj recenzję
Zaloguj sie, aby móc dodać swoją recenzję.
Kategorie
Tytułów w bazie:
94 258
Ostatnia aktualizacja:
04-06-2024