Wpisz informacje, które znasz

zamknij

SZKOŁA GOTOWANIA MARKA ŁEBKOWSKIEGO KUCHNIA POLSKA

Oprawa:
TWARDA

Liczba stron:
496

Wydawca:
PUBLICAT S.A.

Data premiery:
2017-11-07

ISBN:
9788327125033

79,00 PLN
Wysyłamy w 72 godziny

Opis produktu

<:br>:Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa biblia polskiej kuchniŁ! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie!<:br>:<:br>:Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:<:br>:- czas przygotowania<:br>:- ułatwia zaplanowanie pracy<:br>:- stopień trudności<:br>:- pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu<:br>:- liczba porcji<:br>:- umożliwia przeliczenie ilości składników<:br>:- składniki<:br>:- szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką<:br>:- opis krok po kroku<:br>:- poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.<:br>:<:br>:Z książkami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treściŁ. <:br>:(Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych)<:br>:<:br>:Kuchnia polskaŁ Marka Łebkowskiego to książka, która mnie ukształtowała kulinarnie, otworzyła na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyła klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Autor odkrywał przed czytelnikami sekrety sufletów, sznycli, opowiadał o daniach z dzikich głuszców, cietrzewi i kuropatw, ale także wykwintnych raków, żabich udek i ślimaków często goszczących na stołach polskich królów. Dzięki fotografiom Łebkowskiego 20 lat temu zobaczyłam pierwszy raz, jak wygląda rambutan czy durian. Kuchnia polskaŁ Łebkowskiego to biblia kuchni polskiejŁ, a jej Autor włożył tytaniczną pracę w czytelne i dokładne opracowanie klasycznych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiących z wpływów orientalnych), sięgając do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni opisanych skrupulatnie w Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, książek Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Łebkowski ukazuje kuchnię polską pełną wpływów, godnie prezentującą się na makie smaków Europy i świata, kuchnię, z której możemy być dumni. Szkoła gotowania Marka ŁebkowskiegoŁ wydana w odświeżonej wersji przez Wydawnictwo Publicat to obowiązkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte są sprawdzone i świetnie dopracowane, nie stanowią jedynie zasłyszanych i zebranych receptur od gospodyń domowych. W czasach, gdy niemal wszystko udaje się znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródła, w książce pełnej praktycznych porad, dokładnych wskazówek dotyczących obróbki warzyw, mięs, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskało przejrzystość i lekkość. Oprócz klasycznych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuście są w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich - słone ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonałe sosy kuchni francuskiej, ale tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka to doskonały prezent dla miłośników klasyki, poszukujących korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć się gotować od własnej babci, a którym bliskie jest określenie kochanie przez gotowanieŁ. <:br>:(Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki W słoikuŁ, miłośniczka pierogów i ajerkoniaku)<:br>:<:br>:Marek Łebkowski był nie tylko mistrzem gotowania, ale także znawcą historii polskiej kuchni i świetnym nauczycielem. Na jego książkach wychowały się pokolenia, bo pisał przystępnie, klarownie, dawał wskazówki i inspirował wyobraźnię. Przepisy i uwagi świetnie się czyta, a informacje o dawnych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach są bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradę i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko mężczyzna marzeń!Ł<:br>:(Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna)<:br>:<:br>:Przewracając karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, bo pokazuje przebogatą spuściznę naszej kuchni, a nowe, bo inspiruje do wprowadzenia na nasz stół dań może i zapomnianych, ale o jakże świeżych doznaniach. Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!Ł zdaje się mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli się swoją przeogromną wiedzą. Szkoła gotowania Marka ŁebkowskiegoŁ przypomina mi bardzo długi, wykwintny stół jak stąd do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie się spotykały, wymieniały i wspólnie inspirowały. Korzystajmy z tej spuścizny!Ł<:br>:(Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej)

Data Publikacji: 2017-11-07

Dodaj recenzję

Zaloguj sie, aby móc dodać swoją recenzję.

Kontakt

mail: prus@prus24.pl

telefon: (22) 826-18-35

Copyright © 2001-2018 Główna Księgarnia Naukowa im. B. Prusa. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Home   /   Informacje   /   Kontakt
Projekt i realizacja:
MDA.pl